hétfő, február 23, 2009


Milyen állat ez a bácsi ?


Abban a hitben éltem eddig, hogy az emberek közt nyugodtan sétálhatok. Hogy legalább elfogadható az ábrázatom. Hogy az apró gyermekek, ha látnak, nem rebbennek szét, amikor megpillantanak. Mint a verebek a meggyfánkról, ha kilépek az udvarra. Szerencsére nem járok gyakran apró gyermekek között. Két évvel ezelőtt voltam utoljára apró gyermekek között. Egy fényes, elegáns Welness-fürdőben voltam életemben először. Nem önszántamból mentem. Vittek. A fiam vitt, hogy pontosabb legyek. Akkor még nem sejtettem, miért húzódnak a medence szélére az apró gyermekek, midőn a vízbe én is bemerészkedem. Gondoltam, attól félnek, hirtelen lespriccolom őket, s a víz belemegy a szép, tiszta, gyermeki szemükbe. Aztán este, a svédasztalos vacsoránál hallom, hogy a szomszéd asztalnál a Donáth-nevű gyermek reám mutatván azt kérdezi a szüleitől, milyen állat ez a bácsi ? Ezen akkor én csak mosolyogtam, azt mondtam magamban, a gyermek, az gyermek. Eszem ágában sem volt akkor, hogy ez a Donáth az ábrázatom után itélt meg engem, hirtelen.

A napokban eljött hozzám barátom, a fogdoktor, hogy segítsen nékem járkálni az interneten. Sokszor volt ő már nálam, sokszor segített, de most akkora fényképező masinákkal jött, hogy csak csodálkoztam rajta, minek cipel ennyi vacakságot magával. Elő is vettem az én szép, kicsi piros kamerámat, mutattam neki, ezen csak megnyomok egy gombot, s azzal minden el van intézve. Már készen is van a fénykép. Erre ő csak mosolygott és elkezdte piszkálni, nyomogatni azt a behemót gépet. Ült mellettem és csak kattintgatott. Gondoltam, most akarja kipróbálni, működik-e. Nem szóltam bele, gondoltam, tudja ő, mit csinál. Sok mindent tud ez a fogdoktor. Tud még japánul is. Ő olyan. Sokat tud. Aztán csak fölfedeztem az ő blogjában, hogy ott vagyok. Alig ismertem föl magam, olyan rusnya voltam azon a fényképen. És azt is fölfedeztem, hogy van ott több kép is készítve rólam. Azok össze vannak fércelve, mint a filmek, s ha megnyomok egy gombot, jönnek szépen sorba. Szépen... Azt mondom, szépen. Hát lehet rólam valami szépet összefércelni ? Lehet ennek a fogdoktornak akármennyi gépe, úgy látszik, rólam szép képet nem tud csinálni. Mert engem elfuserált az Úr. Különösen most, így jóval a hetven után, nem sokat törődik az én ábrázatommal. Hiába, sok a dolga.

Ezek a képek most csak azért kerültek ide, a blogomba, mert egy hűséges olvasóm arra kért, tegyem ki őket. Viviana kérte. Hát akkor csak nézegesse...

                             A felvételt Báthori Zsigmond készítette

1 megjegyzés:

Miviana írta...

Na, megállj csak!
U.i.: Legalább áruld el, hogy melyik kép tetszik a fogdoktornak "az első látásra rendezett káoszban felfüggesztett képek közül" a Te szobádban?! (L. http://zsigmondbathori.blogspot.com Feri bácsi c. bejegyzés, 2009. 02. 14-én.)