péntek, február 06, 2009



                                                                                                                                

A bankrabló nem mondott igazat                                                     

 

Ezt nyilatkozta a hatósági közeg, amikor megkérdezték tőle az újságírók,  mi a helyzet ezzel a bankrablással : a bankrabló nem mondott igazat vallatáskor, pedig gyöngéden vallatták, az emberi jogok széleskörű betartásával. Tapintatosan. Szépen fogalmazott a hatósági közeg, nem tett olyan durva kijelentéseket, hogy a bankrabló hazudott, vagy ilyesmi. A valóságnak megfelelően mesélte el a bankrabló, azért tört be a bankba, mert nem volt elég pénze, több kellett volna hirtelen. Ez például nem hazugság, bárki beláthatja. Akkor sem hazudott a bankrabló, amikor beismerte, kibújt a felvevő kamerák látószögéből, nagy sunyin ott ment végig a fal mellett, lábujjhegyen. A bankrabló akkor nem mondott igazat, amikor azt állította, magától nyílt ki a bank ajtaja, be sem volt zárva. Ugyanis be volt törve az ablak. A bankrabló szerint az ablakot nem ő törte be, az be volt törve. Az újjának lenyomata csak azért maradt az üvegen, mert meg akarta nézni, csakugyan, be van-e törve az ablak, vagy csak úgy látszik. Az ajtó pedig nem volt bezárva, mert a betörése után, kifele jövet nem kellett neki onnan kitörni, csak szépen kisétált, s annyi.

 

 A bankrabló nem mondott igazat, mert a hatósági közeg a rablás után nem tudott kulcs nélkül bejutni a bankba.  Nehezen lehet föltételezni, hogy a bankrabló bezárta volna maga mögött az ajtót. Bár ki tudja...Lehetnek olyan bankrablók, akik szokásuk szerint, mielőtt elmennek a bankból, az ajtót gondosan bezárják. Hogy hazudott-e, vagy csak nem mondott igazat a bankrabló, azt nagyon nehéz tényként megállapítani. Ez a hatósági közeg szakvéleménye a bankrablásról. Minden esetre egy biztosnak tűnik : a bankrabló nem mindig mondott igazat. Elhallgatta, eltussolta, miképpen jutott be a bankba. Milyen módszerrel. Mert ha megmondta volna őszintén, akkor most nem kellene folytatni a kutatásokat, időt pocsékolni a bankrablás körülményeinek tisztázására. Megkönnyítené a hatósági közeg munkáját. Nem elég, hogy ez a bankrabló betör egy bankba, ráadásul nem is mond mindig igazat. Azt nem lehet állítani teljes bizonyossággal, hogy hazudott volna, de az emberi jogok széleskörű betartását figyelembe véve nem mondott igazat. Ez nagyon nagy baj. A társadalomra nézve. Mert ugye joggal várhatnók el egy becsületes, derék bankrablótól, hogy ilyen esetben a teljes igazságot mondja.  


Fotó : Wikimedia Commons 


2 megjegyzés:

Kávédaráló írta...

Egyre tartalmasabb ez a blog. Úgy vagyok vele, hogy szívesen olvasom itt ezeket a beírásokat. Nehogy mán abbahagyjad! Sőt, azt is megcsinálhatod, hogy Te fotózol. Én is csinálnám, de én nem tudok. A mások képeihez értek, magam képtelen lennék rá, hogy komponáljak. De neked jó a szemed. Gondold meg...

Névtelen írta...

Meg vagyok szeppenve: netántán a "Feriforma" c. blog megszüntetését fontolgatja a szerző?
Nagyon-nagy kár volna!!! :(