csütörtök, január 22, 2009




Lehallgatnak

 

Nincs semmi új a nap alatt,

eddig is lehallgattak.

Csak most már kötelező,

ezután rád tudnak mutatni

könnyedén, íme, ez ő !

 

Nincs semmi új a nap alatt,

mert meg sose hallgattak.

Csak most már köteleznek,

hogy hol csaphatnak rád hirtelen,

még azt is te nevezd meg.


Báthori Zsigmond fotója

2 megjegyzés:

Zsigmond Bathori írta...

Itt ülök a kávézó ablaka melett s forró feketémet szürcsölgetem, miközben lendületes hanyagsággal mellőzöm a fel és ala sétaló járókelők rám bambuló tekinteteit. E rövidke vers csak fokozni tudja a zamatos keserüséget mely végigárasztja a számat. Arra már rájöttem, hogy hallgatni arany, de ez semmit sem ér ha hozzánemértők végzik… nem biza. Nem is említem mennyire jól esik az embernek ha valaki meghallgatja őt, akár érdeklődést mímelve, akár fásult illemből… netalán puszta kivancsiságból… Belélegzek… s tudatosan eresztem ki a tüdőmből a széndioxidban dús leheletem, óvatosan figyelem, ahogy diszkréten rezgésbe hozza hangszálaim, majd, mintha pihenőt tartana, csak úgy, lazán, ahogy két korty kávé között illik, komotosan begvárja amíg húsos, vörös nyelvem méltoztatik oda vánszorogni, ahol megfelelő hangképzés árán kérni tudom a felszolgáló lánytól a számát. Szavak elhagyják repedezett ajkaim, a lány felfigyel, bólogat kedveskedő mosolya mögött…Más szóval, kérésemet meghallotta, sőt, meg is hallgatta… erre a kúrtán keskeny, kunkorodó számla a bizonyíték… az biza.
Meghallgatás… Lehallgatás… Kihallgatás…Elhallgatás… Az az érzésem, hogy borzasztó udvariasságából kifolyólag, az apparatus törvénybe kovácsolt érdekből elkezdi a naivan jámbor állampolgárit lehallgatni, csak úgy, lazán, ahogy két beszélő ügyfél között ezt illik, pusztán hozzásegítve a fizető klienst a harmónikus belső egyensúly megörzésére pszihóterápia helyett. S ezt profi módon fogja csinálni, merem fogadni… nem bontakozom részletekbe… mobiltelefonom a kezembe, nehézkésen pötyögöm e sorokat… igyekeznem kell, munkám vár a rendelőben. Beszélnem is kell majd ott… de most már nyugodt vagyok… meg fognak engem is hallgatni… s nem talán, hanem biztos! Az biza ...
Maradok tisztelettel,
a fogdoki.

Miviana írta...

Kedves Báthori Zsigmond!
Ez a "Meghallgatás… Lehallgatás… Kihallgatás…Elhallgatás…" c. megjegyzés annyira nagyszerű, hogy kár itt porosodnia, a "hátsó sorok"-ban; a saját blogján a helye, mint eredeti bejegyzés!
Üdvözli Magyar Viviana