péntek, augusztus 13, 2010




Helyzet

Sokan szeretnének kijutni valamilyen lehetetlen helyzetből. Egyszerűen azért, mert lehetetlen helyzetben az ember nem érzi jól magát.
A lehetséges helyzetek bonyolultabbak és félelmetesebbek. A lehetetlen helyzetet tudomásul veszem. Nincs mit tennem az ellen, ami lehetetlen. A lehetséges helyzet bizonytalanná tesz, riaszt, aggodalommal tölt el. Mi jöhet még ? Mert minden jöhet. Akármi. Ami rossz. Lehetséges, hogy valami jó jön. Attól is lehet félni. Nagy árat fizethetünk érte. Bűnhődni kell, megvárni a végét. A jó dolgoknak is megvan a rossz oldaluk. Ezek beláthatatlanok. Sok a következmény, az ismeretlen. Épp ettől lehet legjobban félni. Az ismeretlentől. Ami ismert, azon el lehet igazodni.
Könnyű volt annak, aki a világot teremtette. Nem volt helyzet. Sem lehetetlen, sem pedig lehetséges. Ilyen helyzetben egyetlen dolgot tehetett a teremtő : rögtönzött. Van, amikor egy rögtönzés eredménye érdekesebb, izgalmasabb, mint ami az átgondolt, megtervezett igyekezetből jön ki. Ilyenkor a rögtönzést úgy kell hagyni, ahogyan van. Azt hiszem, a teremtő is így cselkedett. Mert a világ érdekes és izgalmas. Olyan, amilyen. Így van jól. Legalább van benne helyzet.



Nincsenek megjegyzések: