kedd, január 05, 2010

Jacht


                                        Fotó : Wikimedia Commons


Jacht


Vannak ezek a bugyuta emberek, akikkel az utcákon szoktunk találkozni. Ezek a bugyuta emberek olyan bugyuták, hogy valósággal szégyellek velük találkozni. Némelyikük még azt sem tudja rendesen kimondani, hogy makdonáld. Azt mondja, mekdonál. Vagy valami effélét. Vagyis mekeg. Úgy megy be a mekdonálba, hogy kérjen magának egy deci pálinkát. Mekegve. Persze, hogy nem adnak ezeknek egy deci pálinkát. Igazuk van azoknak, akik nem adnak az ilyen bugyuta embereknek pálinkát. Mert attól még jobban mekegnének. És a végén az ember az utcákon járván azt is hihetné, kecskecsordába keveredett. Amikor ezeket a sorokat írni kezdtem, előbb címet kellett adni ezeknek a soroknak. És a jachtot úgy írtam le, hogy yaht. Elegánsnak gondoltam így írni le az ipszilon miatt, de azért megnéztem egy vastag könyvben, miképpen kell ezt a ladikot leírni. Hogy ne tévedjek már a legelején. És abban a vastag könyvben úgy van írva, hogy jacht. Ez nekem most roppant fontos, mert éppen jachtot szeretnék venni.  Hogy minek kell nekem jacht ? Két fontos dolog miatt kell. De föltétlenül. Az egyik az, hogy lesuppant a jachtnak az ára. És én szeretem az olcsó dolgokat. Mert azok nem olyan drágák, mint a drága dolgok. A másik pedig az, hogy a jacht kizárólag a szabad idő eltöltésére való. Semmi egyébre. Hogy nézne ki egy luxus jacht, ha jól megpakolnám kukoricával és krumplival ? Azt csak szabad idővel szokás megtölteni. És nékem most már rengeteg szabad időm van. Azt sem tudom, mit csináljak véle. Ezért is mászkálok az utcákon. Márpedig nem ajánlatos manapság az utcákon járkálni. Mert minden második lépés után az ember belebotlik egy bugyuta emberbe. Aki még káromkodik is, hogy nem adnak neki egy deci pálinkát. A mekdonálban. De ha én most veszek magamnak egy szép jachtot, tavaszig gyönyörködöm benne. És ha eljő a tavasz, kifekszem a jachtom tetejére. Sütkérezni. És hagyom, hogy hordozzon engem a szél egy szép tavon. Amerre akar. És ha véletlenül a part felé sodorná a tavaszi szél a jachtomat, s meglátván engem, egy szál cigarettát kérne tőlem egy bugyuta ember, ujjal mutatnék a fedélzetre. Hogy jelezzem, nem cigarettát kell venni ebben a mostani világban. És nem pálinkát. Hanem jachtot. Mert annak ment le az ára. Minek kell mindig olyan drága dolgokat venni ? És reá is förmednék talán. Minek, te bugyuta !


5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha annyi sok a szabadidőd és pálinkát sem iszol annyit, hogy bugyuta légy, rakd össze bözödi jegyzeteidet, hogy könyvként felkerüljön a MEK-re, mert ott két műved már háromszáznál-hatszáznál többen olvasták, és ez nemcsak nekik jó, hanem néked is, mert ebből és a simogató fuvallatokból tudhatod, élni, írni érdemes.
Ezt akár előszóként is (ki)fejtheted és hánthatod, mint álmos estékén szokták a jó emberek kukoricacsövekről kosárba gyűjteni a fényt gyarapító aranyszemeket.

Elekes Ferenc írta...

Máris rakom ösze az egészet. És egy kicsi pálinka után nézek. Pedig most jachtot érdemes venni. Legalább hármat.

Köszönöm a megjegyzésedet !

Elekes Ferenc írta...

És még egy semmiség ! Sokat ne igyál, mert a részeg emberek örökké elhullatnak valamit. Például a neved hová lett ? Nézd át a zsebeidet.

tarcsi írta...

Há mán a stilusom sem árulkodik? Nem ér a nevem? Avagy nem a tartalom a lényeg? Mert, aki mondja, lehet, hogy senki,mert nevenincs, pont most Pont.De igazad van, mert mások esetleg kiváncsiabbak. Vagyok nekik: Tarka Roly
Néked pedig tengermély tisztelettel.

Elekes Ferenc írta...

Jól van. Még megihatsz egy kis üvegcsével.
Köszönöm a fátyol föllebbentését. Most már nem kell törnöm a kicsi, buksi fejem. Mert bevettem egy marék rózsaszínű pirulát. Mert fáj. Te se vegyél be más színűt, semmi szín alatt ! Ha fáj. És miért ne fájna ?