szerda, június 03, 2009



Mert övé az ország

 

-Valaki nem kellene, hogy megnézze a pulzusát ?

-De.

-Miért nem nézi meg valaki ?

-Ki nézi meg, mert itt fekszik órák óta a város főterén, a színháztéri buszmegállóban. Mindenki elmegy mellette, van, aki el is fordítja a fejét.

-Én nézzem meg ? Én nem vagyok orvos, sem pedig hatósági közeg. Én csak kiültem ide, várom az autóbuszt.

-Melyik autóbuszt várja ?

-Semelyiket. Én csak ülök itt és várom az autóbuszt, mert valamit csak kell csinálni. Várni valamit még mindig jobb, mint nem várni semmit.

-De ezzel az emberrel mi lesz ? A kalapja is elgurult, az emberek azt is kikerülik.

Lehet, hogy nem is él...

-Miért ne élne ? Egy félórával ezelőtt még prüsszentett egyet. Csak részeg. Részeg és kész. Alszik nyugodtan. Nem bánt senkit. Nem zavar senkit.

-Lehet, nincs is otthona.

-Lehet. Jó helyen van ott, még meleg a cement a zápor után. Süt a nap. Miért izgatja magát egy részeg ember ? Egy részeg ember ott fekszik le, ahol az álmosság eléri. Szabad ember. Állampolgár. Övé az ország. Itthon van. Nézze, milyen jól alszik...

-Na jó, de hát ez Balkán...

-Balkán az egész világ. Részegek mindenütt vannak.

-Magát nem zavarja ez a látvány ?

-Nem. Én az autóbuszt várom. Oda se nézek, csak hát itt fekszik előttem, fordítsam el miatta a fejemet ? Egy részeg disznó miatt ?

-Miért nevezi részeg disznónak, az előbb még azt mondta, szabad ember, állampolgár, övé az ország...

-Csak. Kicsúszott a számon. De ha akarja, megmondom magának, mindenki részeg disznó. Már aki tud inni. Ha nem tud inni, az más. Az csak disznó. Sajnálnivaló, egyszerű disznó, aki még inni se tud.

-Magának nagyon rossz véleménye van az emberekről. Szóval maga szerint mindenki disznó, nincs a földön egy rendes ember...

-De van. Itt fekszik előttünk. Ő például rendes ember is lehet. Csak most éppen részeg.

-Miből gondolja, hogy rendes ember lehet ?

-Abból, hogy nem rejti el az ő részegségét. Nem játszik józanságot, ha egyszer részeg. Nincs neki titkolnivalója. Olyan, amilyennek látszik. Az emberek általában nem olyanok, mint amilyeneknek látszanak. Ez olyan. Ezért mondtam, hogy rendes ember is lehet.

-Azért valaki csak meg kellene hogy nézze a pulzusát...

-Mondtam, hogy egy félórával ezelőtt még prüsszentett egyet...Hányszor mondjam  ? Hagyjon engem békén, hogy nyugodtan várjam az autóbuszt...


 

1 megjegyzés:

fotós írta...

Nem is tudom... Tényleg rendes ember lehet... De csak azért, mert fekszik. Mert nincs ideje megjátszani magát, mert éppen alszik. Prüszkölni is csak ritka adagokban prüszköl, úgy félóránként... Most akkor ne fogjuk vissza magunkat, hogy rendesek legyünk? Ezek itt dilemmák. Nincs rájuk válasz. Erről szól a bejegyzés. Ezért jó.