hétfő, június 15, 2009




Írjatok Mamának !


Akkor is írjatok Mamának, ha nincs semmi mondanivalótok számára. Akkor is írjatok, mert ő mindig várja a postást. Énnekem egyszer elárulta, nem is levelet vár, mert nem nagyon van, ki írjon neki, hanem a postást várja, akivel néhány percig el lehet beszélgetni. Ha levele jön, akkor az nagyon jó, mert a levelet ő nem tudja elolvasni a gyönge szemével, de elolvassa néki maga a postás. Elolvassa szépen. S egy kicsít még beszélgetnek. Arról, aki a levelet írta. Vagy arról, hogy mi történt a faluban. A postás mindent tud. Mama is tudni akar mindent. Naponta nem mehet át a szomszédhoz, Évához, hogy megkérdezze, mi a helyzet a faluban. Évának is sok a dolga. És ő sem tudhat mindent. Csak a postás.

Írjatok Mamának !

Nékünk soha nem volt postaládánk. Akkor se, amikor lett volna, akitől levelet kapjunk. Postaládánk nem volt, de soha egyetlen levelünk el nem veszett. Mert behozta azt a mindekori postás. És átadta szépen. Volt úgy is, nem csak átadta a levelet „ személyesen „ hanem még meg is jegyezte : „ na, lássa-é Emma néni, maga még sincs elfelejtve. Írnak magának ! Boldog lehet ! Hányan vannak a faluban, akinek levele soha nem jő, mert nincs ki írjon neki. De hányan, Emma néni...”

Írjatok Mamának !

Most még postaládánk is van ! Öcsém, Károly szerkesztette azt a postaládát, amikor a kerítést is csinálta. Árvíz után. Igaz, nem rozsdamentes acélból való az a postaláda, nincs rajta se kürt, se korona, mint ahogyan régen szokott lenni. Kólás műanyagból való, a vége szépen le van vágva, hogy beférjen a levél. Vízszíntesen rögzítette oda a deszkakerítéshez, hogy az eső ne tudjon könnyen bellehullani. A célnak teljességgel megfelel. Ebben levél eleddig még el nem ázott. Főképpen azért nem ázott el benne semmiféle levél, mert nem tette belé a postás. Átadta, ha jött, s föl is olvasta. Amikor ideje, s kedve volt hozzá. Mert ugye, a postásnak sincs örökké ideje, s kedve levelet olvasni. Főleg más levelét !

Írjatok Mamának ! Címe egyszerű : Elekes Emma, Siménfalva, ( Simonesti ) Hargita megye. Írjatok ismeretlenül is. Akkor is írjatok, ha nincs semmi írnivalótok. Legalább kérdezzétek meg, hogy van, Emma néni ? Írjatok, mert akkor van amiért fölkeresse Mamát a postás. Írjatok, míg van kinek.

Írjatok Mamának !

Marosvásárhely, 2009 június 15


Nincsenek megjegyzések: