hétfő, január 11, 2010

Manapság






                         Elekes Károly felvétele


Manapság

Három hóembert teremtett öcsém az anyánk udvarára. A háromból már csak egy maradt. A másik kettő lelépett. Valószínűleg más dolguk akadt, s meg is tárgyaltak már mindent. Maradt ez az egy, derék hóember. Akivel lenne még anyámnak megbeszélnivalója. De telefonált anyám, hogy kevés bizodalma van ezekben a hóemberekben. Ma vannak, holnap nincsenek. Attól függ, mennyire süt a nap. Vagy attól, hogy mennyire hidegek ezek a téli napok. Szóval, nem bízik anyám a hóemberekben. Nem csoda. A rendes emberekben sem lehet manapság teljességgel megbízni. Mondja a rádió. A minap is, fényes nappal, valami suhanc kikapta egy asszony kezéből a táskát valamelyik város kellős közepén. Hát rendes ember az ilyen ? Ez a hóember, ha el is tűnik nyomtalanul, legalább nem viszi magával az anyám táskáját. Már csak azért sem, mert anyámnak táskája nincs. De van két járásra való botja. Lehet, most épp azt beszélik meg ketten az udvaron, hogy ha elindul a hólé egy melegebb napon, lesz-e nagyobb baj belőle, vagy nem lesz. Mert voltak tavaszok, amikor lettek nagyobb bajok. Hogy mit hoz ez az idei tavasz, azt még ez a derék hóember sem tudhatja. Már a tavaszokban sem lehet teljességgel megbízni. Manapság.

2 megjegyzés:

Kávédaráló írta...

Köszönöm a három hóembert, így a két képet együtt látva élvezem igazán a jegyzetet. Holnap reggel a Fotótanúban majd az eltűnt másik kettő is megjelenik. Érdeklődőknek mondom...

Elekes Ferenc írta...

Hiába,

igazi úr vagy. Ma telefonált anyám, hogy már a legutolső hóember is megszökött, vagy ellopta a meleg idő a talapzatáról. Nem lehet megbízni már senkiben.