szerda, október 21, 2009

Tömlec

Fotó : Balla Tünde, Káfé Kép -Tár





Tömlec


A tömlecet azért szeretem, mert ha csak a szó elejét, a töm-öt nézem, reménység csillan meg előttem. Legalább a lyukas fogamat betömik, ha az emberi jóindulat jónak látja annak betömését. A tömlec szó vége maga a szabadság: lec. Milyen szépen hangzik ! Amikor lejár a büntetésem, viccesen megkérem az őrt, lecc olyan szíves a vasajtót előre kinyítani nekem, ne kínlódjak véle, mert én már szabad vagyok, úgy nézek a további életemre, hogy lecc gó !

A tömlöcöt a sok ö-betü miatt nem szeretem. Ezekből csak nyögdécselések jőnek elő, mint amikor egy politikus a beszédébe örökösen azt teszi belé, hogy ö, ö, ö. És fölösleges szenvedésekkel van tele.

A börtön is csak olyan, mint a tömlöc. Nem lehet azt megúszni ép bőrrel.

Aztán itt van a fogda. Az ember ha már bemegy oda, ne fogdossák többé, engedjék szabadon a rácsok mögött.

A büntetésvégrehajtó intézetet nem hogy nem szeretem, hanem valósággal irtózom tőle. Nem a büntetés miatt, mert az ember bűnös is szokott lenni és amikor éppen bűnös, akkor csak bűnhődjék. A végrehajtást azonban végig sem tudom nézni. Még ha csak egy szerencsétlen tyúk nyakának elvágására gondolok, abba is beleborzongok. Az intézet pedig egyenesen visszataszító hely. Bárhol a világon. Lehet akármilyen fényes. Mert ott valamiképpen mindig elintézik az embert, s ha egyszer az embert elintézik, akkor el van intézve.

A tömlecet szeretem. Imádom a tömlecet ! Mert ha ott a lyukas fogamat vigyázón betömik, a többi csak lesz valahogy. Elviccelem az éveket, akár így, akár úgy. Lecc, ami lecc.


2 megjegyzés:

sekele írta...

Gyerekkorom óta minden "c"-re végződő szó valamiért nevetségnek tűnik leírva. Valószínúleg a nyitott zárójelszerűsége miatt: valaminek következnie kellene, nem lehet így vége egy szónak. A "polc" vagy a "nyolc" egyenesen röhejes.
Persze, van egy kivétel: a Ferenc. Ez így jó.

Elekes Ferenc írta...

Olyan jó humorod van,hogy a fájós fejemet is fölkaptam erre a c-re.

A régiek is érezték, valami hiányzik onnan, nem lehet ekkora huzatban hagyni azt a betűt, ezért tettek z-betűt a Ferenchez(z) ! Mi pedig ezt lenyisszentettük, s ez így nekünk most már így jó.