szombat, február 16, 2013

Nehéz kérdés


Elekes Károly munkája

Az egybarátú ember


Vannak  többgyermekes családok, ahol, ha eltörik egy cserépfazék, az asszony megkérdezheti, ezt a fazekat melyik törte el. Ahol csak egy gyermek van, ott nincs értelme ennek a kérdésnek.

Vannak emberek, akiknek több barátjuk van. Ezek állandóan törik a fejüket, melyik a legigazibb, melyikhez ragaszkodjanak legjobban. Ezek az emberek örökös tanácstalanságban vannak, egyedül nem is tudnának élni.
Az egybarátú ember (ha egyáltalán van olyan szavunk, hogy egybarátú!) könnyen eligazodik az életben, mert csak egyvalakihez kell neki igazodni.

A madaraknak két szárnyuk van, úgy születnek. Egyszárnyú madarat ugyan olykor lehet látni, de az a madár nem élhet sokáig.
Egybarátú ember sok lehet a földön, és olyan is, akinek egyetlen barátja nincs.
Akinek nincs barátja, attól még élhet sokáig.

Mégis, nehéz elképzelni egybarátú embert. Mert milyen lehet az egybarátú ember élete? Akinek csak egyvalakihez kell igazodni?
Talán olyan, mint a gyermeké, akinek testvére nincs és ha eltörik egy cserépfazék, senki nem kérdi, melyik törte el. Mert ennek a kérdésnek értelme nincs.
Kérdés, hogy van-e értelme annak az életnek, amit leélni le lehet, de hogy miért kell leélni, ezt megkérdezni fölösleges. Mert ennek a kérdésnek értelme nincs.  


Nincsenek megjegyzések: