vasárnap, október 03, 2010


Pusztai Péter fotója
Fékezett habzású újság

Már nem tudom, mi akasztott meg eddig, hogy szó nélkül hagytam egy különös jelenséget. Azt, hogy feltalálták a fékezett habzású újságot. Pedig nem nagy találmány. Mert ugye, a fékezett habzású mosóport nagyon régen feltalálták. Majdnem egyidőben a bőségesen  habzó mosóporral. Mondjuk, egy hónappal később. Egy hónap elég volt arra, hogy reájöjjenek a fehérnépek, nem jó, ha eszeveszett módon, hirtelen hab-felhő borítja el a mosógépet, s az egész konyhát. Amint erre reájöttek, nem vásároltak bőségesen  habzó mosóport, hanem minden teketória és habozás nélkül szappant reszeltek a mosnivaló ruhák tetejére. De a boltosok is elcsodálkoztak, látván, hogy nincs keletje a bőségesen habzó mosópornak.
Okos fők ekkor találták föl a fékezett habzású mosóport. Aminek aztán kisebb lett a habja, de annál nagyobb a keletje.

Okos szerkesztők, most ravasz módon tanultak a mosóporos találmánytól. Olyan újságot szerkesztenek, amelyből a hírek nem futnak ki meggondolatlanul, frissen és lobogva a nagyvilágba. Várnak még egy-két napot. A pénteki hírek meg sem jelennek hétfőig. A gyámoltalan lelkületű olvasó azt mondja, jól van ez így, hét végén legalább nyugodtan tud pihenni, ráér hétfőn is fölháborodni a világban történt eseményeken. A még gyámoltalanabb lelkületű olvasó egyenesen a postásra fogja, ha csak hétfőn olvashatja a pénteki híreket. Így is köszönti a postást minden hétfőn : -Na, el tetszett hozni a pénteki híreket ? Harag nincs. Ilyen a posta, ilyenek az utak, a szállítás és a körülmények.  

A bökkenő ott van, hogy ma már egyre több  háznál pötyögtetik a laptopot. Mert azon úgy rohannak a hírek, mint a villám. És ott vannak az újságok a világhálón. Még meg sem jelenik a papír- újság, s már el  lehet olvasni az elektronikus kiadást. Ezt a nagy lehetőséget fennen hírdeti minden valamirevaló újság.

De csak hírdeti ! Mert a ravasz szerkesztők vigyáznak arra, ne lehessen olyan melegen elolvasni az elektronikus kiadást. Egy két oldalt bele tesznek ugyan, főleg azt, hogy kik szerkesztik, merre megy a valuta árfolyama, de ennyi. A pénteki híreket, az apróhírdetést csak vegye meg az olvasó hétfőn, a papír-újsággal együtt. Abból jön a pénz.

Ezt nevezem én fékezett habzású újságnak, amit a szerkesztők nyílván a mosóportól tanultak el.
Nagy jövőt nem lehet jósolni ennek a fékezett habzású újságnak. Egyszerűen azért, mert kilátszik belőle a szándék: fékezni próbálják a világhálót. Márpedig a világháló nem mosópor. Eljön az idő, amikor nem válik be a fékezett habzás.


Nincsenek megjegyzések: