vasárnap, október 16, 2011

Mama




Két piros alma

Tegnap Mamánál voltam, otthon, a falumban. Nagy ebédet csapott nekem, olyant még egy király sem ehetett.
Egyszer azt kérdi, hát te mit eszel ilyenkor, amikor nincs otthon a feleséged? Mondom, ne legyen gondja rám, Mama. Tegnap is vettem magamnak két piros almát. Olyanok, mint a bazsarózsa! Királyok sem láttak szebbet, mint az a két piros alma.

Az jó, mert minden almában van egy marék vitamin, mondja Mama. De leves is kell az embernek. Különösen neked. Le vagy gyöngülve. S a leves arra való, hogy elhordozza bennünk a vitaminokat. Oda, ahová kellenek. És a levesek mind tudják, mit, hová kell vinni. Megmondták ezt régen a jó doktorok. Legegyszerűbb a köményleves. Tudod, mi kell a köményleveshez? Majdnem semmi. Csak kevés kömény,  víz és néhány csöpp jóakarat. Csak nehogy úgy járj, mint Károly, az öcséd. Serpenyőben, olajban  pirította a köménymagot, s az fölcsapott a mennyezetre, festheti újra a plafont. Lábosban kell pirítani. Kicsi olajban. Kicsi só, kicsi hagyma, s bele a vízbe.
És a jóakaratot mikor kell belé tenni, az elején-e, vagy ráér a legvégén, Mama?
Azzal kell kezdeni mindenféle főzést. Jóakarattal. Mondja Mama.
Akkor máris töröm a fejem, hol lehet otthon a kömény, Mama.

Otthon vár az öcsém levele a laptopon:

Bátyus!
Hívtam mamát, mondta, hogy éppen most ment el bátyád, béállította a televíziót, mert megint odalett a kép. Kérdem, most működik-é.
Igen, most működik egy darabig, aztán ha bátyád elmegy, megint odalesz. Ahogy szokott.
Kérdem, hogy van mama?
Te hogy vagy, megjavultál-e már? A múlt hétfőn beteg voltál, csak eltitkoltad.
Mondom, nem voltam beteg, minden rendben van, mama.
Akkor jó.
Nagy szárazság van otthon, mama? A kútban még van víz?
A hidrofor megy, a házban van víz, az udvaron, a kútnál nincs. De jobb is így, mert a gyermekek bekapcsolják, s éjjel-nappal folyik. Kérdem miféle gyermekek mama, hiszen magánál rég nincs soha semmiféle gyermek, miután mi elkerültünk hazulról, az pedig nagyon régen volt, mama!

Honnét tudjam?

Akkor honnan tudja, hogy gyermekek kapcsolják be, mama?
Majd jövök és adok a fejükre! Nem lehet tudni melyik volt az utcából.
Most is be van kapcsolva a búvárszivattyú?
Nincs mert nem folyik a víz, a szárazság miatt. Kevés a víz, így jobb is, mert nem  kell már, hogy legyen kint, az udvaron. Elmúlt a nyár, ősz van. De ha bekapcsolják és nincs víz, leég a szivattyú!
Nem kapcsolják be mert nincs víz, mama! 

De a gyermekek nem tudják, hogy nincs víz a kútban. Bekapcsolhatják és úgy marad, éjjel nappal zúghat a motor, leéghet az egész vezeték és a ház is! 
Nincs víz, nem is folyik, be sem kapcsolják mert nincs mi kijöjjön a kútból, mama!

Miért, miért, ki tud ennyi mindenre válaszolni? Ti jól tudjátok, ha nem vagytok itthon, minden csak romlik, fiam!

Így beszélgettünk mamával telefonon Bátyus. Nem hallottál valami zümmögő zajt a kút felől? Látod, megint a telefonom a hibás. A tévé viszont működött, bömbölt közben, beszélni sem tudtam rendesen mamával miatta. Ilyen a modern technika.
Ölellek, K.

Most pedig fölkutatom, hol lehet a kömény. 
Közben az asztalról mosolyog reám két piros alma.


1 megjegyzés:

Rozek Enikô írta...

Ha hiszi,ha nem, a napokban mi is köménymag levest készülünk fôzni,mert már rég kívánjuk,csak ahhoz vennünk kell,mert nincs idehaza,elfogyott valamikor.:)