péntek, május 27, 2011

Paradicsom

Forrás:Wikipedia

Nektek az a bajotok,

hogy még mindig hisztek a paradicsomban. Mint rég. Mint abban az időben, amikor megkérdeztétek a szomszédasszonyt, mondjuk, Juliskát, te, Juliska, hol termett ez a gyönyörű, ízes paradicsom? És erre azt mondta Juliska, az bizony a kertünk végében termett. Ott, ahol az sok vakondtúrás van.
Ma, ha megkérdeznétek egy nagy üzlet eladójától, hogy hol termett ez a szép, piros paradicsom, azt felelné, nem lehet tudni. A ráérősebb és bőbeszédűbb eladó esetleg valamivel pontosabban jelölné meg, hol teremhetett a szép, piros paradicsom. Azt felelné, lehet, hogy Spanyolországban. De lehet, hogy a görög  földeken, vagy Afrikában. Nem lehet tudni.

Nektek az a bajotok, hogy hisztek a paradicsomban. Mert szép és piros. És nem érdekel titeket, hol termett, ki nevelte, honnan hozták, mi a fajtája, milyen paradicsomok voltak a felmenői, volt-e vakondtúrás a közelében, vagy nem volt.
Most pedig megy a hasatok, lázatok van és véreteket pancsolják a laboratóriumokban. Münchentől Hamburgig mindenfelé ott görnyednek a tudós emberek a mikroszkópjaik fölött és próbálják megfejteni, mi okozza, hogy megy a hasatok és lázatok van. Miféle bacillus? És hogy az a bacillus mitől fordulna fel, hogy ne betegítsen meg titeket. Mert megy a betegség, nem lehet tudni, honnan jön, s mitől, de megy. Már Bécsben is fölkapták a fejüket a tudós emberek, a szép, piros paradicsomba bele sem harapnának, csak nézik szüntelen a vastag szemüvegeikkel. És forgatják, felnagyítják és találgatnak.

Énnekem semmi bajom nem lesz a paradicsomtól. Mert nem hiszek benne, akármilyen szép és piros. Nem veszem meg. Nem szeretem, ha Afrikából jő, vagy spanyol földről. Én a Juliska paradicsomában hiszek, mely ott termett a kertjének végében, ahol az a sok vakondtúrás van.
Ha lesz is bajom, nem a paradicsomtól lesz. Ha lesz is bajom, mint amiképpen már sokszor előfordult, hát legyen. Baj akármiből jöhet. De azt elvárom a szép, piros paradicsomtól, hogy ne menjen tőle a  hasam és ne rázzon ki tőle a hideg.

Nektek az a bajotok, hogy hisztek a paradicsomban. Az uborkáról ne is beszéljünk. Mert abban az uborkában is hisztek, mely messziről jő. Az a bajotok, hogy mindenben hisztek, ami messziről jő.



Nincsenek megjegyzések: