hétfő, május 02, 2011

Csempe

Forrás: Zalakerámia ZRt


Nálunk is ez van

-Szóval, hogy milyen legyen a csempe...Szerencséjük van velem, mert én ezt az egész árúházat úgy ismerem, mint a saját tenyeremet. Különösképpen a csempe-részleg az én területem. Először is az a kérdésem, hová jönnek a csempék? Konyhába, vagy fürdőszobába. Mert ugye, vannak csúszós csempék és vannak érdesebb felületűek. Szóval, mindkettőbe az jön, csempe. A színek? Jaj, azok a legfontosabbak. A színek! Melyik szín tetszik a kedves hölgynek? Ez a vörösbe hajló bordó? Jó ízlése van a kedves hölgynek! Nálunk is ez van. Vörösbe hajló bordó. Ez a legszebb szín. A kék hideg, a szürke jellegtelen, a zöld túl erős, a sárga pedig olyan semmi szín. Nálunk is ez van. Vörösbe hajló bordó. Ennek a színnek van egyénisége. És kiemeli a konyhát a mindennapok egyhangúságából. És persze, a fürdőszobát is kiemeli a hétköznapok locsogásából. Mondhatnám, kedve kerekedik az embernek, hogy fürödjék. Hogy pancsoljon abban a vörösbe hajló bordó hangulatban. Nálunk is ez van. Amikor az én feleségem kilép a fürdőszobából, jön, hogy ölembe kapjam, olyan hatása van ennek a vörösbe hajló bordó színnek. Jó ízlése van a kedves hölgynek. Tehát legyen vörösbe hajló bordó!

Második nap:

-Szóval, hogy milyen legyen a csempe...Hová jönnek a csempék? Konyhába, vagy fürdőszobába? Értem. A színek? Jaj, azok a legfontosabbak. A színek! Milyen szín tetszik az úrnak? Ez a világos kék? Jó ízlése van az úrnak! Nálunk is ez van. Világos kék a konyhánk, s a fürdőszobánk is. Ez a legszebb szín. A vörösbe hajló bordó túl sötét, szomorú a hangulata és könnyen piszkolódik. Az ember lép egyet, máris látszik a nyoma. A világos kék az ég színével egyezik. Van-e szebb szín, mint a kék ég? Nem véletlenül kék az ég, ezt senki nem vitathatja. Nálunk is ez van. Ugye, a zöld túlságosan harsogó szín, a szürke olyan, akár az út pora, a sárga valósággal rikít, nem való egy rendes házba. A világos kék kiemeli a konyhát a mindennapok nyomott hangulatából, a fürdőszoba pedig hasonlatos a paradicsomi állapotokhoz. Mert hol volt boldogság ezen a földön, ha nem a paradicsomban? Ezt senki nem vitathatja. Nákunk is ez van. Minden világos kék.

Harmadik nap:

Szóval, hogy milyen legyen a csempe...Mert ugye, más a konyha és más a fürdőszoba. Értem. Legyen egyforma színű a konyha és a fürdőszoba. Vagyis sárga. Jó ízlése van a kedves hölgynek. Nálunk is ez van. Sárga a konyhánk és sárga a fürdőszobánk. Tudja, hogy vagyok én a színekkel? Ahol különböző színű a konyha és a fürdőszoba, ott belebotlom a küszöbbe. Pedig nincs is küszöb. Ezek ez egymástól eltérő színek ráncigálják az ember tekintetét, hol ide, hol oda néz, nem is veszi észre, van-e küszöb, vagy nincs. Nálunk is ez van. Ez a sárga csempe. Egyformán sárga minden. És nem botlunk bele a küszöbbe. Ráadásul mintha a konyhánk is nagyobb volna, mint a valóságban! Ennek a sárga színnek térnövelő hatása van. Nem véletlen, hogy a rétek sárga virágai is növelik a tájat. Az embernek az az érzése, nem a földön, hanem a végtelenben jár. Ugye, a slágerben is az van, hogy sárga a rét...Nincs üdébb szín, mint a sárga! Nálunk is ez van.

Egy hónap múlva:

-Drága főnök úr! Elegem van nekem ebből a csempe-részlegből. Ha lenne valami olyan megoldás, hogy ne kelljen nekem a színekkel foglalkozni. Cipelnék kólát, dinnyét, krumplit, átrendezném e polcokat, fölmásznék a plafonra egy pókháló miatt. Akármit megtennék, csak emeljen ki engem a színek világából. Nem birom nézni a csempéket, nem tudom követni az ízlések forgatagát, a sok tétovázást, kifogytam érveimből. Maholnap képtelen leszek megkülönböztetni a kéket a zöldtől, a sikamlós csempét az érdestől, ízlésem sincs már. És ideje lenne nekem is megházasodni, lakáshoz jutni, hogy ne a térdemen fogyasszam el az ebédemet, s néha fürödhessek is valahol. Ha lenne valami megoldás...




3 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Miután elmondták nekem, hogyan képzelték el a konyhabútort, mindig megkérdezték tőlem, nekem mi a véleményem? Jól döntöttek a színek felől? Mit mondhattam volna nekik? Hogy szerintem a gyalult deszka szebb, mint azok a szín utánzatok? Megsértődtek volna, hogy nem pajta a konyhájuk. Így az volt a legjobb szín, amit választottak.

Bölöni írta...

Aludárnak egyszer azt mondták a blokklakók, hogy kempecsályha.
A mestér elbúsulta magát, három napig ki sem jött a korcsomából.
Mikor kijött, befejezte a csempekályhát.
De valahogy elfacsarta a tetejét.
Úgyhogy mégis kempecsályha.

Kósa Márta írta...

Fürdőszoba színe - mester ha lehetne kék, igen setét tükrözze vissza a kert alatt futó Duna változó színét...

A szekrény - drága uram az csak fa, csak fa, ebben a dologban kicsit makacska vagyok, viszont éppen ezen a téren nem vagyok magamra hagyatva...