szombat, március 05, 2011

Tudományos kutatások

Fotó: Haragos Zoltán



Legényélet


Gondoltam, főzök magamnak egy krumplit. De nem akárhogyan. Tudományosan. Hogy ne csak főzzek, kutassak is, fedezzek föl én is valamit.  Megfogalmaztam és kitűztem magam elé a tudományos kutatásom célját:

a krumpli főzésének és takarékos meghámozásának időszerű kérdései a legújabb kutatások fényében.

Itt állok a gyöngén megvilágított konyhában. Az előbb még volt a kezemben egy krumpli is. Most csak egy kés van.

Az nem beszéd, hogy vegyél egy kést és hámozd meg a főttkrumplit. Az nem beszéd. Ilyesmit csak hányaveti, fellengzős és felelőtlen ember ejt ki a száján. Olyan, akinek gyermekkorában felületes volt a neveltetése, fogalma sincs a takarékosság fontosságáról és nem lát tovább a saját orránál. Mit tudhat az ilyen ember a világ folyásáról? Semmit nem tudhat. Az ilyen embernek krumlit sem szabad a kezébe adni, nemhogy kést! Aki kést ad a hányaveti, fellengzős és felelőtlen ember kezébe, voltaképpen a saját jövőjét teszi oda a tönk szélére. Sőt, az egész emberiség jövöjét sodorja a legnagyobb veszedelembe. Mert az emberiség jövője nincs jó helyen, ha egyszer oda kerül a tönk szélére. Engem például már attól is elfog a hidegrázás, ha arra gondolok, ott vagyok a tönk szélén és velem szemben áll valaki, egy nagy, villogó késsel a kezében. Nekem hiába is mutatná föl a főttkrumplit, hogy azt akarja a késsel meghámozni, eszeágában sincs az életemre törni. Énnekem ne mutasson föl senki semmit, akinek kés van a kezében. Mert én kizárólag a tudományos kutatásokban bízom. Pontosabban a legújabb tudományos kutatások fényében.

Amit ez a fény megvilágít, az meg van világítva! Amit pedig ez a fény nem világít meg, az nincs megvilágítva! Egyszerű.
Azért ennél a fölfedezésnél nekünk megpihenni egy pillanatra sem szabad. Tovább kell lépnünk. Addig kell tovább lépnünk, amíg reá nem jövünk, mi a lényeg. A lényeg pedig az, hogy ami nincs megvilágítva, tulajdonképpen nem is létezik. Semmi nem létezik ezen a világon, ami nincs kellőképpen megvilágítva. Ami nem látszik.
Hozzak fel példát eme állításomra? Hozok. Tegyük fel, itt van a kezemben egy frissen főtt krumpli. Ezt meg kell hámozni. Mégpedig takarékosan. Hogy  minél kevesebb része vesszen kárba. Ha ez a főttkrumpli nincs kellőképpen megvilágítva, nemhogy meghámozni nem tudjuk, hanem még megfogni sem. Egyszer azért, mert nem látjuk. Másodszor pedig azért, mert ha ki is tapogatjuk, hol van, a frissen főtt krumpli oly forró, hogy azonnal elengedjük, nehogy elégesse a kezünket. És itt jön a legnagyobb baj: amint a frissen főtt krumplit elengedjük a kezünkből, leesik a konyha földjére és szétterülve járhatatlanná, teszi az egész lakást.  
Mindezt a saját, legfrissebb tapasztalatomból tudom. Kéthetes legényélet tanított meg arra, miképpen viselkedik a frissen főtt krumpli a kezünkben, ha nincs kellőképpen megvilágítva. És arról még nem is beszéltem, mit szólna a feleségem, ha a legújabb tudományos kutatásaim fénye világítaná meg a konyhánk padlatát.
   

3 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Villára is szokták húzni a főtt krumplit és csak szépen lefejik a vékony haját. Nekem sosem sikerült. Vagy ketté tört a krumpli, vagy nem akart sehogy lejönni az a haja. Az én tudományos módszerem az, hogy megvárom míg kihűl, utána megpucolom hidegen a főtt krumplit mintha főtelen krumplit pucolnék. Mivel ezt feleség nem látja, azt sem látja, hogy milyen vastagon pucolom a haját. S ha azt mondja vegyél három krumplit, akkor én az én tudományom szerint veszek öt krumplit. A lényeg az eredmény. Meg sem égetem magam, a konyha sem lesz tele krumplival és nem leszek elárasztva az olyan jelzőkkel, hogy olyan vagy mind egy disznó, tiszta krumpli az egész ház.

Art úr írta...

Frici, mit főztél (ki) ?
És megetted, amit főztél?
És azt hallottad, hogy a mekdonáldszos sültkrumpli, aminek olyan finom szaga van, nem is krumpliból van?
Mari mondta.

Miviana írta...

Ez király! :)
De mit ettél a konyha padlatán szétterült krumpli helyett?
Kell még tovább kutatnod tudományosan a "kellőképpeni megvilágításban" (vagy megjött a "kutatásvezető")?