vasárnap, február 06, 2011

Vizes kéz

Fotó Dancs Artur




A kulcsot hozd vissza

Ha sokáig nem teszem ki a lábam Európából, elmegyek abba a hivatalba, ahol lehet doktorálni. Kopogok az ajtón és bemenvén azt mondom az első hivatalnoknak: szeretnék doktorálni. Amerikából. A dolog rendkívül sürgős, mert rég nem jártam Amerikában és ha nem sietek a vizsgával, el is felejthetem, hogy ott hogy van. De egyéb is késztet a sietésre. Minden nap ideges leszek, ha elgondolom, itthon, minálunk hogy van.

Szeretném kiadni a lakásomat. Bérbe. Ehhez el kell mennem egy hivatalba, ahol megmondják, ebben a bonyodalmas helyzetben mit kell tenni. Ki kell tölteni egy papírt. Hogy hol születtem, mikor, satöbbi. És most hol lakom, pontos cím, postai kód, satöbbi. A személyi igazolványommal el kell mennem, hogy másolatot készítsenek róla. A közjegyző följegyzi noteszébe, mikorra mehetek a földhivatali okmány után, mely igazolja, hogy enyém az a lakás, nem a másét szeretném kiadni. Ha ez kész, mehetek vissza a hivatalba. Ott adnak egy papírt. Hogy töltsem ki. Írjam be, hogy a bérbeadásból körülbelül mennyi jövedelmem fog származni. Most meg kell várni, hogy kiszámítsák, az előrelátható, körülbelüli jövedemem után mennyi adót kell fizetnem. Szükség van még a bérbeadó és a bérlő közt megkötött szerződésre. Két példányban. Mert a hivatalnak két példány kell. Úgy szereti elolvasni a szeződéseket. Két példányban. Ezek után ki kell fizetnem  a még nem létező jövedelmem utáni adót. És ha közben meggondoljuk a dolgot, s a lakásomat nem adom ki, a befizetett összeget visszaadja a hivatal. Majd. Ehhez az szükséges, hogy...Satöbbi.

Amerikában így volt: jött egy fiatalember, köszönt és azt mondta, szeretne egy lakosztályt kivenni. Miklós, a nagybátyám, aki házmester volt, azt monda a fiatalembernek:- van egy golyóstoll az asztalon, mellette egy fűzet. Írd be a neved, mert az én kezem most éppen vizes. Akaszd le a szegről a huszonkettes számú kulcsot, menj föl az emeletre, nézd meg a lakosztályt. Ha tetszik, máris a tied. Ha nem tetszik, a kulcsot hozd vissza.

Ebből szeretnék most minél gyorsabban doktorálni. Nehogy elfelejtsem, hogy ott hogy van...
Rég nem jártam Amerikában. Megeshet, hogy ott is most másképpen van. Előfordulhat, hogy minden bonyolultabb. Lehet, a nagybátyám azt is megkérdezné a fiatalembertől, ugye, te nem vagy bankrabló, nem úgy nézel ki. De mást nem kérdezne tőle. Minek?  


4 megjegyzés:

Elekes Ferenc írta...

Ezt írja Muzsi Attila:
Muzsi Attila 3:31pm Feb 6
"Megmondom őszintén, ahányszor elolvasom a bejegyzéseidet, mindig írnék valamit, de arra gondoltam egy amatőr ne preckelje tele azt a szép blogot mindenféle zagyvasággal. Azt vettem észre, hogy a profik sem írnak sosem hozzászólásokat. Gondoltam ez valamiféle blogos etikett, hogy nem ír kezem, nem fáj fejem. Aztán ez a poorbook dolog, majd meglátod nem lesz több egy blognál. Csak azért dobtam fel a témát, ne mondhassa senki, hogy nem volt alkalma. Meg a magam igazáért. Apám nem mondta ki szavakkal, de rájöttem írásaiból, milyen üzenetet hagyott ránk, éspedig azt, hogy semmiféle eszméért nem érdemes sem meghalni, sem tömlöcöt vállalni. Harminc évre volt elítélve összesen, amiből leült nyolc és felet. Ez az én utolsó állomásom ami a szociális dolgaimat illeti. Innen nyomás a tengerre, élvezni az életet."

Válaszom: A profik el vannak foglalva a körmeikkel.Azt piszkálják egyfolytában. Sündörögnek, merkelnek, rettegnek és önmagukba fordulnak, mint a kacorbicska. Pöknek rá arra, hogy írok-e még valamit, vagy nem.
Te pedig preckelj le bátran!Amíg még van mit.

Muzsi Attila írta...

Amit nem mondanak el abban az irodában, ahol két példányban kérik a szerződéseket, hogy ha meggondoljuk magunkat, ahhoz is kell egy szerződés két példányban, mert másképp nem veszik ki a lajstromból az ügyet és számolják a késedelemért egyszer a büntetést, aztán a kamatokat.

Art úr írta...

Piroska, a mi drága Miss Perynk annyit mondott, maga rendes ember, ha Erzsi, a barátnőm is szerette magát. És mivel rapszodikusan váltott magázásból tegezésbe, hozzátette: van úri munkahelyed, jóvágású, stramm fiatalember vagy - milyen jó egy ilyen a házban! Elsején majd hozod a lakbért!

Bölöni írta...

Angéla is Merkel!