péntek, május 14, 2010

Egyszerű történetek (15)

                  Gergely Tamás felvétele



Bolond békeidő

- Miért nem írsz már rólam is valamit ? Mindegy, hogy mit. Csak lehetne írni rólam is...
- Meg sem tudlak szólítani. Nem ismerem a katonai rangjelzéseket. Mi vagy te ? Ezredes, vagy generális ?
- Olyasmi. Te tudod, hogy én már gyermekkoromban katonai pályára készültem. A trójai háborúkról olvastam, Nagy Sándorról, Napoleonról. Szerettem a hadvezéreket. Magam elé képzeltem a nyerítő lovakat, az ágyúfüstöt, a gyönyörű ütközeteket. Legjobban Nagy Sándort szerettem. Baráti ember volt. Igazi, jó, baráti ember. Te is az vagy ! Igazi, jó, baráti ember. Miért nem írsz rólam is valamit ? Ez a Nagy Sándor, hogy visszatérjek, a Perzsa háborúja előtt falvakat, városokat, kastélyokat, palotákat ajándékozott a tisztjeinek. Az egyik meg is kérdezte, hát Sándor, neked mi marad ? Nagy Sándor azt felelte, nekem a remény marad. Hát nem az az igazi ember, akinek elég a remény ?
- Azért ennek a Sándornak Perzsia sem volt elég...
- Ilyen a háború. Az embert elkapja a hév, látván, hogy nyomában birodalmak hullanak szét és birodalmak születnek. Szinte a semmiből. És mindig fölbukkan egy újabb remény. És ott van a stratégia ! És ott van a taktika ! Tudod te azt, hogy az egész történelem csupa stratégia és taktika ? De eljöttek ezek a bolond békeidők. Mit kezdjek most magammal ebben a bolond békeidőben ? Miképpen mutathatnám meg, hogy én is jó vagyok valamire ? Ezt írd meg rólam. Ha van hozzá tollad.
- Jó nyugdíjad lehet...
- Az van. Jó nyugdíjam. Igen is jó ! Mit csináljak azzal a sok pénzzel ? Áztassam a lábam valamelyik távoli óceánban ? Kiöregedtem már az utazásból. És mire kaptam én azt a jó nyugdíjat ? Mert ebben a bolond békeidőben nem volt alkalmam fölmutatni semmit. Még egy kis eldugott fegyverraktárat sem őríztem. Hogy ne robbanjon föl. Annyit sem bíztak reám. Sem egy röpteret. Tudod, mit bíztak reám ? A katonák tornacipőjét. Hogy vigyázzak a tornacipőkre. Voltak beosztott raktárosaim. Minden év végén megszámoltattam velük, hány tornacipőjük van a katonáknak. Hatszáz, vagy nyolcszáz ? Amennyi volt, annyi volt. Beírtuk, s kész.
- Erre adták neked azt a magas rangot és a sok csillagot a válladra ?
- Főleg erre adták. Mert béke idején úgy van. Minden év egy csillag. Egy grádus. Teltek az évek és gyűltek a csillagok. Semmi stratégia, semmi taktika. Csak tornacipő. Ez volt az életem ebben a bolond békeidőben.
- Valahol mindig háború van. Ne veszítsd el a reményt...
- Afganisztánra gondolsz ? Mert ott az van, háború. De az a háború nem öreg embernek való. Még fiatalnak sem való. Manapság bebújik a katona egy tankba, hogy ne is lássa az ellenség. Semmi stratégia, semmi taktika. A katona pénzért megy háborúba, s ha fölrobbantják a tankját, hős lesz belőle. Temetésekor koszorúzás. Ha nem robbantják föl, számba sem veszik. Ezek a mai háborúk sem igaziak. Az ember maga ki sem látszik ezekből a háborúkból. Ezért csak áldozatok vannak, hősök nincsenek. Ilyenek ezek a bolond békeidők...
- Legalább ép ember vagy. Ismered a stratégiát, a taktikát. Ha szüksége lesz rád a hazának, tanácsot kérhetnek tőled. Nem is látszik meg rajtad, hogy nyugdíjas lettél. Legalább ép ember vagy...
- Az vagyok. Ép ember. Túlságosan is ép ! Csak a fogaim... Épp most csináltattam protézist. De azt mondja az orvos, olyan  szabályos, síma a szájpadlásom, hogy ott meg nem áll semmi. Sehol egy kicsi árok benne, egy kidudorodás, egy mélyedés, amibe az a protézis meg tudna kapaszkodni. Azt mondja, nekem nem lehet tisztességes protézist csinálni. Túlságosan ép a szájpadlásom. Ezért hull ki a protézis. Oda jutottam, hogy a nagy rangom, jó egészségem, tökéletes testi épségem mellett nem tudok megrágni egy gyönge hagymaszárat. Akkor mire jó az én épségem ? És a jó nyugdíjam mire való ? Rendben van, nem rágok többé gyönge hagymaszárat. De mit tudnék mégis fölmutatni ? Hogy nem éltem hiába ? Mutassak föl egy tornacipőt ? Hogy lássa a világ, jól vigyáztam a tornacipőkre ? Ezt írd meg ! Ha van tollad. Mit mutassak föl ebben a bolond békeidőben ?


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ebben a szomorú helyzetben egy 50-55 éves (kb 4-5000 lej nyugdíj/hónap) katonanyugdíjas, egyetlen lehetősége, hogy felakassza magát. Ezt írd meg!
Ezzel tud csak maradandót alkotni:
- nem fog belegebbedni egy szerencsétlen munkavállaló abba, hogy két kezi munkájából eltartsa a társadalom büdös katonaszemetét,
- marad havi 4-5000 lej az államkasszában, amitől a politikusaink jobban élhetnek, vagy elmehetnének kirándulni,
- a pokolban minden étel puha, nem kell oda protézis.
10 év a tanügyi pályán... - a tegnapi bérem még 1140 RON volt, holnaptól csak 850, mert kell a pénz Afganisztánban, kell az F16-osokra, és kell a díszlépést verni kemény órabérre május kilencedikén.

Elekes Ferenc írta...

Igazad van. Pontosan erről beszélek. Énnekem 43 évem van. Majdnem ezen a pályán. És a tegnapi bérem kevesebb volt, mint a tiéd.
Valahol azt olvastam, hogy mindenre van megoldás. Ha minden kötél szakad, ott a kötél.

Bölöni írta...

A katonák a világ legszomorúbb emberei.

Elekes Ferenc írta...

Talán csak a generálisok szomorúbbak a katonáknál. Nyugdíjas korukban. Sakkoznának. Ha tudnának.