kedd, november 10, 2009

Monogram

Székely Sándor fotója, Káfé Kép-galéria



Monogram


Törheti a fejét a mosogatórongy, hát csak törje, kínlódtam én is eleget majdnem két héten át, hol a só, a fokhagyma, mivel reszeljek almát magamnak, ez a legényélet nem nekem való, jön a tél, kell a vitamin, hogy legyőzzem a betegségeket, teát például már tudok főzni, na, s tojást, abban már mester vagyok, tessék, épp az imént hullott ki a kezemből egy friss tojás, leesett a konyha padlózatára, majdnem hanyatt vágódtam rajta, mióta mondom, hogy nem szabad azt a sikamlós csempét tenni a padlóra, tiszta hiába beszél az ember, de most nincs kivel zsörtölődjem, ott van a mosogatórongy, széttárt karokkal vár azon a szegen, még ki sincs száradva egészen, feltörlöm szépen véle a padlót, kimosom, kicsavarom, mintha láttam volna valahol ezt a mozdulatot, amikor a mosogatórongyot kicsavarják, de ha már itt van a kezemben, nem vagyok rest, elmosom véle az edényeket is, amelyekben ugyancsak tojás maradványok vannak, még az elmúlt hét elejéről, szép, tiszta minden, már valósággal csodálkozom magamon, milyen házias lettem, talán túlságosan is házias, a kés nyele is fénylik, leülök egy konyhai székre, gyönyörködni a munkámban, ott jövök reá, azon a konyhai széken, valamit nem jól csináltam, legalábbis a sorrend nem volt helyes, mert előbb az edényeket kellett volna elmosnom, s azután a padlót azzal a mosogatóronggyal, csak úgy villognak a jobbnál jobb ötletek a fejemben, mint a tálban az evőeszközök az imént, az is lehet, egy egészen más rongy kellene a padló fölmosásához, nem az, amelyikkel az edényeket mostam el, most törheti a fejét a mosogatórongy, mi történik ebben a konyhában, hát csak törje, én is töröm a fejem, melyik fiókban találok egy másfajta rongyot a padlónak, s honnan lehet fölismerni a rongyok hivatását, a színükről-e, vagy kell lennie rajtuk valami monogramnak ?



5 megjegyzés:

Elekes Ferenc írta...

Ez a Cseke Gábor megjegyzése :


az istennek nem akart beíródni megjegyzésként a Monogramhoz. Itt küldöm...

"Hát ez nagyon kedves, de megsúgom, hogy monogrammot ne keress a rongyokon, viszont tudjad, hogy a kifoszlott gatyákból-majókból remek felmosórongyokat léptet elő az asszonyi találékonyság, persze, előbb jól kimossák-kifőzik-dunsztolják (talán még meg is simogatják), hát ezekkel kell aztán gazdáskodni. Látom, az már kitudódott, hogy előbb a tányér, aztán a padló..."
--
cseke gábor
http://urszu2.blogspot.com/
http://fototanu.blogspot.com/
http://szurkerimek.blogspot.com/

Elekes Ferenc írta...

Ez pedig a Tar Károly megjegyzése, amit neki nem sikerült ide elhelyeznie.


Éppen sajnáltatni akartam magam, és egyben irigyelni téged, merthogy neked érdemes élned, mert annyi az időd, mint nálam a sóhajtás. Ugyanis immár két évzizede magam főzők, mosok és kenyeret is sütnöm kell, mert csak így jövök ki a nyugdíjamból, vasárnap pedig meglepetéseket kell kitalálnom , mert nálam ebédelnek unokáim és a jó kaja reményében még tetszik is nekik a magyar óra. Most éppen a karácsonyi szereplésre készülünk. Megszokták, hogy a karácsonyfa alatt verset mondanak.
Mégpedig ha magyart, akkor azt előbb svédre fordítjuk, ha svédet akkor magyarra. Kányádi büszke lehetne, hogy középső unokám nemcsak lefordította a Nyári alma ül a fán címűt, hanem szépen el is játszotta.
Hát ezért nem panaszkodhatom neked sem a mosogatásokért. De , kedves bátyám azt tanácsolom neked, hogy ne hagyd a mosatlant későbbre, ha rögtön elmosod, nem nagy dolog. És használj szivacsot, olcsón kapható, a rongyokkal mindig éppen annyi baj van, mint a világgal, amely egyre piszkosul.
Piroskát pedig már régen irigylem tőled Ha találkozom vele Pesten, ezt a szemébe mondom, hiszen már nincs olyan sok időm, hogy vaciláljak, hátha jó az ilyen vallomás neki, amikor a téli befőzéseket végzi vagy eléd teríti a vasárnapi húslevest azokkal a sáfránysárga pötyökkel...

Elekes Ferenc írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bölöni írta...

A síkos padlóról jut eszembe, h. a panitiak, amikor divatba jött a fürdőszoba, sikamodós pádimentomnak mondták a padlócsempét.

A tévét pedig muzis rádiónak.

Volna még valami, de azt nem írom ide, mert attól tartok, hogy ez lesz a vége:
"A szerzőt eltávolította a megjegyzés."

Elekes Ferenc írta...

"A szerzőt eltávolította a megjegyzés."

Ez a Bölöni-féle mondat új távlatokat nyithatna meg az életemben. Reám is férne valami új távlat, de ebben az esetben csupán azért töröltem egy megjegyzést, mert kétszer jegyeztem be a Tar Károlyét, aki joggal mondhatta volna, hogy én mindent kétszer mondok...

A sikamodós pádimentum viszont gyönyörű megfogalmazás !